Frostpunk Review: Chladný svet s ešte chladnejšími rozhodnutiami

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Dobrý pán alebo pani, blíži sa nekonečná zima, je čas nechať Londýn za sebou. Je potrebné obetovať pre dobro všetkých, je čas založiť posledné mesto na tomto zamrznutom umierajúcom svete

Frostpunk je steampunková strategická survival hra od 11 Bit Studios, ktorú vytvorili tvorcovia strašidelnej This War of Mine a zdieľa niektoré prvky toho, že prežitie v ponurom prostredí kladie ľudskú tvár.

Vo Frostpunk prevezmete kontrolu nad malou skupinou preživších utekajúcich z Londýna, ktorí sa snažia prežiť tvárou v tvár katastrofickej novej dobe ľadovej, a vytvoríte posledné mesto na svete. Hra sa odohráva v alternatívnom konci 19. storočia a zahŕňa riadenie zdrojov, ako aj snahu udržať občanov zdravých, nádejných a v teple.

Frostpunk vyzerá skvele a funguje dobre, tmavý vizuálny štýl sa hodí k tónu bez toho, aby bol nevýrazný alebo nezaujímavý - vaši pracovníci dokonca zanechávajú stopy, keď sa plahočia v snehu, aby zbierali zdroje. Tiene a osvetlenie z niekoľkých vzácnych ohrievačov a generátorov vyzerajú nádherne a odvádzajú skvelú prácu pri reprezentácii posledného plameňa ľudstva.

Orchestrálne violončelá a husle dobre zapadajú do viktoriánskej a atmosféry hry. Hudba nielen dodáva napätie, ale zostáva krásna a niekedy melancholická, pripomínajúc mi krásnu, no smrtiacu Winterscape.



Video sa načítavaVideo nie je k dispozíciiPrehrajte kliknutím Klepnutím spustíte prehrávanie Video sa čoskoro automaticky prehrá8ZrušiťHrať teraz


Vaším najväčším nepriateľom je zima a teplota zohráva veľkú úlohu a je ďalším faktorom, ktorý musíte vo svojom meste zvládnuť. Domy, ktoré sú príliš ďaleko od zdroja tepla, budú chladnejšie a obyvatelia častejšie ochorejú alebo dokonca zomrú. Kvôli obmedzenému počtu obyvateľov sa cítia byť viac než len ďalším zdrojom, pretože choroba alebo dokonca smrť má na mesto veľký vplyv. Môžu od vás požadovať aj také veci, ako je vybudovanie ďalších miest na liečenie chorých.



Vitajte v chladnom svete Frostpunk. (Obrázok: 11 Bit Studios)




Riadenie vašich ľudí je oveľa zložitejšie a zaujímavejšie ako zhromažďovanie mizivých zdrojov. Tvrdé rozhodnutia vo forme zákonov môžu ponúknuť krátkodobé výhody alebo negatívne účinky, no v konečnom dôsledku rozhodnú o tom, akou spoločnosťou chcete byť, s možnosťami detskej práce, masových hrobov, 24-hodinových pracovných zmien a iných ešte extrémnejších opatrení, toto mesto -stavebná hra funguje ako myšlienkový experiment: pýta sa hráčov, čo zachádza príliš ďaleko, ak vôbec niečo, v takých strašných podmienkach.

Vaša populácia je rozdelená na bežnejších robotníkov a vzdelaných inžinierov, ktorí môžu vykonávať kvalifikovanejšiu prácu, ako je výskum alebo starostlivosť o chorých, ale pre hladký chod vašej metropoly sú potrebné obe.

Noci sú oveľa chladnejšie ako dni. (Obrázok: 11 Bit Studios)





Odporúčame vám tiež rozoslať výstavy, aby ste hľadali iných preživších a zdroje, no môžu priniesť aj zlé správy.

Hra obsahuje aj denný a nočný cyklus. Noc je predvídateľne chladnejšia, ale môžete prinútiť pracovníkov, aby odolali chladu, aby vám získali nejaké zdroje navyše, ale nečakajte, že z toho budú šťastní alebo že budú žiť veľmi dlho, ak to budete robiť príliš veľa.
Často sa pristihnete, že musíte neustále prispôsobovať a presúvať svoju pracovnú silu podľa aktuálnych potrieb vtedajšieho mesta, napr. nedostatok potravín alebo nedostatok dreva.

Najlepšie technické produkty


Môžete tiež skúmať a vytvárať nové technológie, ktoré nie vždy uľahčujú veci, ale poskytujú vám viac možností a neskôr pokročilé technológie, ako sú steampunkové automatizácie, ďalej zlepšujú životy vašich ľudí.



Výskum je kľúčový. (Obrázok: 11 Bit Studios)



Rozhrania hry boli spočiatku mätúce, ale po chvíli som im začal rozumieť. Hra je krásna, strašidelná a chytrá, je však aj bez humoru a môže byť skľučujúca a napätá, ale je veľmi uspokojujúce vyriešiť váš problém s kúrením a náhly obrat alebo zmenšujúci sa nedostatok uhlia.


Inverzné nastavenie nádeje na priemyselnú revolúciu, napriek pochmúrnemu prostrediu a neustálej hrozbe smrti, hra nebola príliš ponurá, nudná alebo depresívna, čo je dosť ťažké. Aj keď sa berie vážne, príbeh a hrateľnosť sa prelínajú, aby vytvorili absolútny klenot.

Zachráňte mesto alebo zachráňte svoju dušu. (Obrázok: 11 Bit Studios)


Myslel som si, že v strategickom géne som už videl skoro všetko a som rád, že môžem povedať Frostpunk, zatiaľ čo tvrdý a nemilosrdný je obohacujúci a závan čerstvého mrazeného vzduchu pre strategický žáner so skvelým príbehom. Pod chladným drsným tónom, obtiažnosťou a mierne zložitým rozhraním sa skrýva hrejivé srdce silnej a prekvapivo hlbokej hry.

Frostpunk bol vydaný 24. apríla a momentálne sa predáva za 24,99 £ na Steam, GOG, Humble a Windows pre PC.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: