Laptopy, iPady a Kindles majú zakázané používať príručnú batožinu na niektorých letoch v Spojenom kráľovstve – takto to ovplyvní vás

Technológie

Váš Horoskop Na Zajtra

Vláda potvrdila, že do Spojeného kráľovstva budú lietať ľudia z Blízkeho východu a severnej Afriky zakázané nosiť notebooky a iné veľké elektronické zariadenia v príručnej batožine.



Tento krok nariadila v utorok premiérka Theresa Mayová na poslednom zo série stretnutí o bezpečnosti letectva.



Dotknuté letecké spoločnosti boli okamžite informované, no implementácia nového bezpečnostného opatrenia môže trvať niekoľko dní.



Tu je to, čo potrebujete vedieť o nových obmedzeniach:

Čo bolo oznámené?

(Obrázok: AFP)

Cestujúcim leteckým spoločnostiam, ktorí cestujú do Spojeného kráľovstva zo šiestich krajín Blízkeho východu a severnej Afriky, sa zakáže nosiť notebooky a iné veľké elektronické zariadenia ako príručnú batožinu.



ako zomrela paula yatesová

Aké zariadenia sú ovplyvnené?

Podľa nových opatrení budú zakázané telefóny, notebooky, tablety a elektronické čítačky dlhšie ako 16 cm, širšie ako 9,3 cm a hlbšie ako 1,5 cm.

To zahŕňa Kindles, tablety Microsoft Surface, iPady a novú hernú konzolu Nintendo Switch, všetky sa budú musieť prihlásiť.



Aké sú krajiny?

Turecko, Libanon, Jordánsko, Egypt, Tunisko a Saudská Arábia.

Prečo sa to robí?

(Obrázok: Banka obrázkov)

Downing Street odmietla diskutovať o tom, či nové pravidlá vyvolali konkrétne spravodajské informácie, zatiaľ čo minister dopravy Chris Grayling povedal, že vláda „nebude váhať so zavedením opatrení, ktoré považujeme za potrebné, účinné a primerané“.

Nerobia niečo podobné v Amerike?

Áno. Pán Grayling povedal, že Británia je „v úzkom kontakte“ s vládou USA, „aby plne pochopila ich pozíciu“.

Čo hovoria úrady v Amerike?

Ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť uviedlo, že „vyhodnotené spravodajské informácie“ naznačujú, že teroristické skupiny „sa naďalej zameriavajú na komerčné letectvo a agresívne využívajú inovatívne metódy na uskutočňovanie svojich útokov, vrátane pašovania výbušných zariadení v rôznych spotrebiteľských predmetoch“.

Ktorých leteckých spoločností sa to týka?

Boeing 777 British Airways odlieta z londýnskeho letiska Heathrow

(Obrázok: PA)

Nové pravidlá sa dotknú šiestich britských a ôsmich zahraničných leteckých spoločností.

Dopravcami v Spojenom kráľovstve sú British Airways, easyJet, Jet2.com, Monarch, Thomas Cook a Thomson, zatiaľ čo dotknutými zámorskými leteckými spoločnosťami sú Turkish Airlines, Pegasus Airways, Atlas-Global Airlines, Middle East Airlines, EgyptAir, Royal Jordanian, Tunisair a Saudia.

Čo ak si potrebujem vziať svoje zariadenie?

Cestovatelia, ktorí chcú v niektorej z dotknutých destinácií používať notebook alebo zapaľovač, si môžu zabezpečiť jeho doručenie domov poštou alebo ho zabaliť do odbavenej tašky v nákladnom priestore.

Budem musieť zaplatiť príplatok za odbavenie batožiny?

Mnohí cestujúci, ktorí dúfajú, že ušetria peniaze výberom cestovného len za príručnú batožinu, teraz čelia dodatočným poplatkom za batožinu. Suma sa líši medzi leteckými spoločnosťami a destináciami, pričom easyJet účtuje 13 až 30 £ za batožinu v batožinovom priestore rezervovanú online.

letisko Heathrow

(Obrázok: Getty Images)

Budú moje zariadenia stále poistené?

Cestujúci by sa mali pred vložením drahých zariadení do podanej batožiny obrátiť na svoju cestovnú poisťovňu, pretože mnohé poistky sa nevzťahujú na cennosti umiestnené v batožinovom priestore.

Ako dlho to bude trvať?

V Spojenom kráľovstve nebol potvrdený žiadny časový rámec, ale americké úrady uviedli, že oznámené opatrenia budú platiť „na neurčito“.

gule z ocele militantný černoch

Kedy zákaz nadobudne účinnosť?

Momentálne to nie je jasné, ale Downing Street naznačila, že to bude v najbližších dňoch.

Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: