Prasacie srdcia by mohli byť transplantované ľudským pacientom do troch rokov

Veda

Váš Horoskop Na Zajtra

Podľa chirurga, ktorý bol priekopníkom transplantácie srdca v Spojenom kráľovstve, by sa prispôsobené prasačie srdcia mohli transplantovať ľudským pacientom do troch rokov.



Sir Terence English pri príležitosti 40. výročia prvej úspešnej transplantácie srdca povedal Nedeľný telegraf že jeho chránenec z tej operácie sa ešte tento rok pokúsi nahradiť ľudskú obličku prasacou.



„Ak je výsledok xenotransplantácie s prasacími obličkami pre ľudí uspokojivý, potom je pravdepodobné, že srdce by sa v priebehu niekoľkých rokov mohlo použiť s dobrými účinkami u ľudí,“ povedal 87-ročný muž.



„Ak to funguje s obličkami, bude to fungovať aj so srdcom. To zmení problém.“

Anatómia a fyziológia srdca ošípaných je podobná ako u ľudí, takže sa často používajú ako modely na vývoj nových liečebných postupov.

(Obrázok: Banka obrázkov)



Nádeje na liečbu srdcového infarktu „svätým grálom“ vzrástli v máji po tom, čo sa genetická terapia ukázala ako sľubná u ošípaných.

Medzinárodný tím vedcov vrátane britských vedcov zistil, že dodanie malého kúska genetického materiálu nazývaného microRNA-199 do srdca poškodeného útokom spôsobilo regeneráciu buniek.



Infarkt myokardu, ktorý je spôsobený náhlym upchatím jednej zo srdcových koronárnych artérií, je hlavnou príčinou srdcového zlyhania.

Keď pacient prežije infarkt, zostane mu trvalé štrukturálne poškodenie srdca.

Odhaduje sa, že v Spojenom kráľovstve v súčasnosti žije so srdcovým zlyhaním 900 000 ľudí, zatiaľ čo ďalšie milióny ľudí trpia srdcovým zlyhaním krvný tlak - a obe môžu spôsobiť infarkty.

(Obrázok: Getty)

„Liečba, ktorá pomáha srdcu samo sa po srdcovom infarkte opraviť, je pre kardiológov svätým grálom,“ povedal pre noviny i. predseda kardiológie British Heart Foundation Ajay Shah.

'Táto štúdia po prvý raz presvedčivo ukazuje, že by to mohlo byť skutočne uskutočniteľné a nie je to len snom.'

Publikované v časopise Príroda Výskum ukázal, že vedci dodávajú mikroRNA-199 ošípaným po infarkte myokardu.

Po mesiaci došlo k „takmer úplnému zotaveniu“ srdcovej funkcie.

Pred testovaním genetickej terapie na ľudských pacientoch s infarktom však musia vedci prekonať niekoľko značných prekážok.

Väčšina liečených ošípaných po liečbe uhynula, pretože mikroRNA-199 sa naďalej exprimovala nekontrolovaným spôsobom.

čižmy vianočné otváracie hodiny 2019
Najčítanejšie
Nenechajte si ujsť

Pozri Tiež: